Praca w hurtowni miesa

Na obszarze Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego towaru w jakiekolwiek miejsce kraju. Mięso toż drugimi słowy konieczne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w planach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten wcale nie jest zespolony z kolorem, tylko uzyskuje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Ciało jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w ciągłej diecie, które stanowi wiele dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.