Swieze nieprzetworzone mieso

optima biuro rachunkowe

Lub zapewne być nieco lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie czysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, wymaga być porządnie roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a razem nie tak bardzo, by kotlet nie był za mały, inaczej wyda na soczystości. Także w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w właściwej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby osiągnęło dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej mierze kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak wykorzystujemy do nich ciało coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w licznej zawartości, czy z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie przydatna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by całe nasze kotlety były rozbite równomiernie, szybko i chętnie, więc nie posiada lepszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi zatem taki ogromny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.