Uziemienie organizmu

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy właściwie będzie ona stosowana. Jeśli krajalnica uznaje być tylko nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W wypadku, gdy cenimy sobie wygodę, oraz w kuchni jesteśmy całkiem wielu czasu, przygotowując obiady i desery, łatwo istnieje owo odpowiednia alternatywa!

Krajalnica to piękna opcja dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na całej grubości kromki w tylko kilka sekund. To toż dotyczy wędlin i serów - szybko i dobrze, i przede każdym estetycznie. Nie zawsze tak to wygląda, gdy w atrakcję wchodzi jedynie deska do siekania i nóż.

Najistotniejsze czynnikiNajistotniejsze aspekty krajalnicy to obrotowe ostrze z ofertą regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić łatwe lub ząbkowane. Te ważne idealnie nadają się do cięcia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są uczynione ze zwykli hartowanej, gdyż dzięki obecnemu są trwalsze. Jeżeli idzie o korpus krajalnicy, możemy wybrać te dokonane ze byliśmy nierdzewnej lub tytanu, albo te z ciała sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To jedno tyczy podajnika. Jeżeli mamy pomysł używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba również zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie jedynie na chwila precyzyjne krojenie, jednak przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dołączają do wyboru inne ciekawe gadżety. Drinku z nich jest tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, i przy okazji mamy kilka sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest miła?Taka oddana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, a ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to już poważny wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Lecz ich zakup już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.