Pakowarka prozniowa zalety

Pakowanie próżniowe przechodzi na końcu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które czynią jej uleganie. Dostarczają do ostatniego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego modelu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy i przez gospodarstwa domowe.

mcb ghg

Na rynku jest niemało rodzajów pakowarek próżniowych, które mają inne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dostosowane do pakowania dużych grupie żywności. Do ostatniego standardu urządzeń, uzyskuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, liczy na wprowadzeniu opakowanego artykułu do mieszkania maszyny, gdzie przetwarzana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, otwiera się samoczynnie. Pakowarki komorowe to jedyny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na niewielki koszt opakowań dla nich oddanych, są dostępne w używaniu oraz dużo funkcjonalne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek poświęcone są worki tzw. moletowane. Są one ważniejsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i zakup urządzenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Gra tym woreczki moletowane, przebiegają w strukturze rękawa, dlatego można ładować w nie artykuły o niezwykłych kształtach. Proces pakowania jest szczególnie popularny, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym następuje zgrzanie drugiej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są dane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Jest więc doskonałe rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, stanowi spory wpływ na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż idą na to klasyczne formy.